Rólunk

Birkás Zsolti és az ökölvívás

Hogy is kezdődött ? Tudni kell rólam, hogy mielőtt elkezdtem űzni eme „ szép, barátságos” sportot, egy sokkal támogatottabb mozgásformának hódoltam, ami nem volt más mint a labdarúgás. Eléggé szerettem, sikereket is értem el benne és igazából eszem ágában sem volt más sportot kipróbálni, főleg nem küzdősportot, mert valahogy mindig az a kép volt meg bennem róluk, hogy az ember szétvereti magát megsérül vagy esetleg valami súlyosabb is érheti. Egy szóval féltettem magamat. Aztán jött egy csavar   2014 nyarát írtuk, mikor bekerültem sikeresen az egyetemre és egy nyári focitornán vettem részt ahol bokatörést szenvedtem és akkor igazán bennem is megtört valami, egyetlen mozgásforma amit szerettem az is fájdalmat okozott nekem. Akkor még ugye U19es  korosztályban fociztam, akkora támogatások azért nem voltak, szóval igazából egy komolyabb sérülés után mindent magadnak kellett megoldani az esetleges operációtól a rehabilitációig. Szerencsére műteni nem kelett , de akkor se volt kellemes egész nyarat gipsszel végé izzadni . Na én itt ezt befejezem, gondoltam magamban. Nem ért nekem az annyit, hogy el fogom tördelni a lábaim vagy lesérülgetek aztán esetlegesen nem fogok tudni dolgozni, miből fogom eltartani magam, vetült fel a kérdés, szóval inkább az egyetemre a szellemi készségeim fejlesztésére koncentráltam.
Aztán jött a szeptember, elkezdődött az egyetem Komárnoban. Tudni kell nem a legmódosabb családból származom, 4en vagyunk testvérek tehát minden cent jól jön. és igazából a suli kezdete előtt kaptam egy telefont a kollégiumból, hogy elfelejtettem jelentkezni és ha szeretném az elszállásolást akkor egy héten belül fizessek X összeget, amit sajnos nem tudtam megoldani, így hát nem igényeltem. Aztán sors úgy hozta hogy sikerült találni egy olcsóbb szállást a város közepén. Akkor még nem gondoltam, hogy ilyen meghatározó lesz lehet a sors akarta így. A szállásom nem volt máshol, mint a komárnoi boksz teremmel szemben. Eleinte ezt még nem tudtam. Ahogy teltek az első hetek, valahogy egyre több ökölvívós videó került a látószögembe és valahogy nem is tűnt olyan félelmetesnek. mint ahogy addigi gondolataimban szerepelt. Csomó elhajlás, megannyi kombináció és így egyre jobban belemerültem az ökölvívás rejtelmeibe. Oly annyira, hogy elhatároztam magamban, hogy kipróbálom, több se kellett interneten rá kerestem hol található Komárno környékén boksz terem, és szerencsémre tőlem 100 méterre. Fogtam a telefont felhívtam az edző, érdeklődtem az edzések időpontjairól és másnap már lennt is voltam az edzésen. Igazából így kezdődött az én és az ökölvívás szerelmi viszonya . Megment az első edzés ,második és egyre jobban tetszett egészen addig míg felléphettem a ringbe az első kesztyűzésre. Na ott kaptam a szép pofikámra annyit amennyit nem akartam. Nem fogok hazudni nem esett jól. De legbelül valahogy azt éreztem ott a helyem., így lementem a következő edzésre is és azutánira is, végül így lett a boksz terem a második otthonom. Fél évnyi mindennapos edzést követően eljött az első amatőr mérkőzésem időpontja. Mondanom se kellett ott is jól megvertek. Nagyon más volt mint a kesztyűzés. Sok néző minden jól bestresszeltem, meg is vertek. Mérkőzés után nagyon dühös voltam magamra, mert nem hagytam ott a szívem és a lelkem a ringben és tudtam hogy sokkal többet is nyújthattam volna. Nagyon nehezen törődtem bele a vereségbe, de bele kellett mert ezis a sport velejárója.
Pihentem egy hetet átgondoltam a dolgokat akarom e folytatni és hasonlók és arra jutottam, hogy na a következőt én megnyerem és még keményebben fogok edzeni. Kemény munka végől megtérült mert a második mérkőzésemen sikerült diadalmaskodnom. Nagyon jó érzés volt mintha más világba kerültem volna. Egyszerűen nagyszerű volt. Ez volt az a pillanat mikor rájöttem, hogy a boksz milyen nagyszerű sport is…mert itt tényleg azt veszed ki amit beleteszel. Itt idézném a legendás Joe Fraziert . „ If you cheated in that in the dark of the morning, well you are going to get found out now, under the bright lights.” Ez egy olyan idézet amit mai napig fejben tartom ha úgy érzem magamon nem dolgozom elég keményen. Aztán ezt a mérkőzést egy újabb győztes meccs követte. Ezek a sikerek egyre jobban megszerettették velem az ökölvívást. Egészen az ez utáni mérkőzésig ahol az élet megtapasztaltatta velem, milyen nehéz is megemészteni egy jól elhelyezett májast. Nem volt kellemes bevallom, miután a bíró kiszámolt még utáni is kellett pár másodperc, hogy lábra tudjak állni. Aztán eljött újra a nyár, mivel nyáron nincs suli  ezért  haza kellett költöznöm Bősre. Mindenféle alkalmi munkát végeztem, pizzafutártól kezdve újsághordás, mivel minden cent jól jött a családnak. Sajnos nyaranta nem volt sok időm edzeni a folyamatos munka melett és ez sajnos igaz volt az elkövetkezendő nyarakra . Aztán megint jött szeptember,de ugye 3 hónapnyi kihagyás után nem volt egyszerű kondit felszedni igy a téli hónapok általában azzal teltek, hogy a kondim vissza szerezzem, aztán így sajnos a téli hónapok mindig kiestek versenyzés szempontjából így csak a nyári időszakban tudtam részt venni versenyeken, aztán egyetemre is készülni kellett a vizsgákra , szóval azért megnehezítették kicsit a dolgom ezek a történések. Az akkori edzőmnek Győrfi Gyuri bácsi unszolásának hála azért kicsivel mindig az egyetemi tanulmányokra figyeltem oda jobban. Mindig azt mondogatta „ Tanulj fiam, mert azt senki nem veheti el tőled, és a mai világban igen is sokat számít hogy van e papírja valakinek.” Na ekkor én is azt hittem de e sorok írása közben végig gondolva a saját helyzetem rájöttem hogy ez nem pont így van.

Azóta már eltelt több mint 5 év, lassan 6, sikeresen szereztem 2 diplomát. Egyet vállalti gazdaságtan és menedzsment szakon és egyet közgazdaságtan és menedzsment szakon.
Szerencsére tanulmányi eredményeimnek hála azért tudtam normálisabb, nagyobb jelentőséggel bíró állásokban is szerepelni. Dolgoztam 1 évet Győrben egy nyelviskola pénzügyi asszisztenseként. Ez idő alatt szerencsére édesanyámék jobb anyagi helyzetbe kerültek és Győrbe költöztek testvéreimmel. Mivel suli alatt Győrben volt munkám sajnos a Komáromi edzéseket mellőznöm kellett mivel nem tudtam időben érkezni az edzésekre igy az ökölvívás iránti szenvedélyem ekkor kicsit kilátástalannak tűnt, akkor nem tudtam mi lesz velem. De szerencsére kaptam egy fülest, hogy Győrben is vannak boksz edzések. Több se kellett ellátogattam és itt ismerkedtem meg ökölvívó karrierem egy meghatározó személyiségével a nagy Nyéki Georgiánnal, volt edzőmmel és nagyon jó barátommal . Ez volt 2017ben és azóta együtt dolgoztunk egészen 2020-ig , kisebb nagyobb kihagyásokkal, ahogy a munkám engedte. 2020-ban leigazoltam a győri Ring Boksz Klub nevű egyesülethez és edzőmmel az egész évet versenyzéssel és a versenyekre való felkészüléssel töltöttük.
Jöttek is szépen az eredmények Egri Kupán dobogós helyen zártunk , Kiskunhalasi Testvérvárosok kupáján pedig sikerült fellépnem a dobogó legfelső fokára.
Továbbá 2021-es év azért volt szintén jelentős mérföldkő az életemben, mert akkor kezdtem el továbbadni az eddig megszerzett tudásomat a sportággal megismerkedni kívánó egyéneknek !
Sikerült megszereznem ökölvívó edzői végzettségem és folyamatos edzői továbbképzéseken veszek részt, hogy a tudásom legjavát tudjam tovább adni a számomra bizalmat szavazó jelentkezőknek !